کتابهای درسی زیر ذرهبین، تفاوت بین «دیدن» و «نگاه کردن» است…!
بالاخره پس از سالها، تغییری بنیادین در نحوهٔ پذیرش دانشجو و آزمون کنکور سراسری اتفاق افتاده است؛ دروس عمومی از کنکور حذف شده و سابقة تحصیلی سهسالهٔ دانشآموزان، 60 درصد از امتیاز ورود به دانشگاه را تشکیل خواهد داد! عدد بزرگی است و بههیچوجه قابل چشمپوشی نیست!
در حقیقت، مسئولین تصمیمگیرنده به صورت کاملاً زیرکانه و احتمالاً کارشناسیشده، نه تنها باعث بازگشت اهمیت و جایگاه کتابهای درسی شدهاند بلکه بهصورت غیرمستقیم، نقش دروس عمومی را در کنکور بسیار پراهمیت کردهاند!
واقعیت غیرقابل کتمان این است که کتاب درسی مهم است؛ شاید خیلی بیشتر از آنچه که تاکنون تصور میکردیم…!
با کتابهای درسی زیرذرهبین چه اهدافی را دنبال میکنیم؟
1️⃣ یکی از مهمترین مشکلات دبیران، نداشتن زمان کافی برای تدریس همهٔ ریزهکاریهای کتاب درسی است. کتابهای درسی زیرذرهبین، فرصت کافی به دبیران میدهد تا با تکمیل مطالب کتاب درسی، کیفیت آموزش خود را تا سطح عالی ارتقا دهند. در آیندهای نه چندان دور به دلیل تغییر در سبک پذیرش کنکور با انبوهی از اعتراضهای خانوادهها مواجه خواهیم شد که بار سنگین کمکاریهای فرزندان را به دوش معلم خواهند انداخت! طبیعی است که مدیران مدارس هم برای آرام کردن این خیل عظیم خانوادههای معترض، لبة تیز انتقاد را به طرف معلم بگیرند، اینجاست که داشتن مجموعهای کامل، فارغ از شلوغکاریهای کتابهای کمک آموزشیِ مورد غضب آموزش و پرورش (و البته جزوات جورواجور موجود در فضای مجازی)، میتواند علاوه بر این که دامنة اعتراضها را به حداقل برساند، در بالا بردن کیفیت آموزش و پیشگیری قبل از درمان به شدت مؤثر باشد. کتابهای درسی زیرذرهبین، از زوایای مختلف دارای این ویژگیهای منحصربهفرد است و خیال دانشآموز، دبیر و مدرسه را کاملاً راحت میکند.
2️⃣ کتابهای درسی زیرذرهبین، با نگاهی موشکافانه به تحلیل، بررسی و جانمایی سؤالات امتحانات نهایی، شبهنهایی و هماهنگ استانی میپردازد و تلاش میکند ذهن دانشآموز را به نکات کلیدی و پراهمیتی که طی سالیان گذشته مورد توجه طراحان مختلف بوده است جلب نماید. در این راستا، تفکیک سؤالات آزمونهای مختلف بر اساس فصلهای کتاب درسی و نیز جانمایی این سؤالها در لابهلای صفحات از ویژگیهای بارز تألیف و تدوین این کتابهاست. بدیهی است که تعداد سؤالات آزمونهای نهایی در پایهٔ دوازدهم بیش از پایههای یازدهم و دهم باشد. در پایههای دهم و یازدهم از خزانهٔ سؤالات سالهای گذشتهٔ استانها استفاده شده است.
3️⃣ در تألیف کتابهای درسی زیرذرهبین تلاش شده است تا به بخشی از مطالب کتابهای درسی که نیاز به توضیح و تفسیربیشتری داشت، نگاه ویژهای داشته باشیم. در این موارد اگر فضای کافی در حاشیة کتاب درسی وجود نداشت، صفحهای جداگانه به کتاب اضافه شده است تا مؤلف بتواند تمام نیازهای احتمالی را برطرف کند. در روند کلی تألیف این مجموعه کتابها سعی شده است چهرهٔ کلی کتاب درسی محفوظ بماند تا هنگام مطالعه تداعیکنندة کتاب درسی باشد.
4️⃣ معمولاً اولین سؤالی که دانشآموزان در آغاز سال تحصیلی از دبیران میپرسند این است که: استاد، از کدام کتاب کمک آموزشی استفاده کنیم؟!
برای پاسخ به این پرسش، هر دبیری ممکن است کتاب مورد نظر خودش را معرفی کند و طبیعی است که دانشآموزان با انبوهی از کتابها و بعضاً غیراستاندارد موجود در بازار مو اجه شوند.
کتاب درسی زیرذرهبین، این ویژگی بارز را داراست که خیال همه جور سلیقه را راحت میکند؛ مگر میشود به سادگی از کنار کتاب درسی گذشت! مگر میتوان کتاب درسی را «عمیق و دقیق» مطالعه نکرد!
در تدوین کتابهای زیر ذرهبین تلاش بسیار شده است تا تمام ریزهکاریهای متن کتاب درسی به بهترین حالت ممکن مقابل دیدگان دانشآموزان قرار گیرد: ریزهکاریهایی که معمولاً از چشم دانشآموزان پنهان میماند و فقط با ذرهبین یک مدرس باتجربه و کارکشته قابل دیدن است!
خلاصه اینکه کتابهای درسی زیر ذرهبین، تفاوت بین «دیدن» و «نگاه کردن» است؛ نگاهی «عمیقتر» به متن کتابی که «میبینیم»…!
شما با انتخاب این کتابها، یک تیر و چند نشان خواهید زد ...!
مصطفی پویان /
مدیر پروژهٔ کتابهای درسی زیرذرهبین